Inzicht in leefstijlverandering

Wat is leefstijl?

De term ‘Leefstijl’ wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Volgens de encyclopedie is de definitie : manier van leven.

Als er in deze introductie gesproken wordt over leefstijl, gaat het over de thema’s:

  • Bewegen
  • Roken
  • Alcohol
  • Voeding
  • Ontspanning
  • Slaap

We leggen kort uit wat leefstijlverandering is, wat veranderen zo moeilijk maakt en vervolgens hoe deze thema’s met elkaar samenhangen.

 

Wat is leefstijlverandering?

Leefstijl wordt vaak geassocieerd met afvallen, maar heeft veel meer te maken met lekker in je vel zitten en de dingen kunnen doen die je graag wilt doen. Om deze reden wordt er bij een leefstijlverandering verder gekeken dan alléén naar voeding of alléén naar beweging. Het gaat om het totale pakket en om een blijvende verandering. Hiermee bedoelen we een verandering naar een gezonde leefstijl die je de rest van je leven vol kunt houden.

Het is belangrijk dat je stappen maakt die je gemakkelijk vol kunt houden. Anders dan bij een dieet worden hier geen weekmenu’s beschreven en geen sportschema’s gemaakt.

Maar wat doet het dan wel? Leefstijlverandering laat je kritisch kijken naar jouw leefstijl en de gewoontes die hieraan zijn gekoppeld. Door jouw eigen situatie als uitgangspunt te nemen en daar stappen in te maken, passen de veranderingen altijd bij jou.

Om een verandering teweeg te brengen, ben jij de belangrijkste factor. Jij zult actief aan de slag moeten met de opdrachten die naar voren komen. Alleen dan is deze introductie effectief.

 

Wat maakt leefstijlverandering zo moeilijk?

Om je leefstijl te veranderen moet je je huidige gedrag veranderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want dit huidige gedrag is een gewoonte geworden. Dit gedrag kost je weinig energie omdat dit automatisch gedrag is. Bij een gedragsverandering zul je het nieuwe gedrag vaak moeten herhalen, zodat het uiteindelijk ook automatisch wordt en minder energie kost.

Je hebt je bijvoorbeeld vast wel eens iets voorgenomen waar uiteindelijk niets van terecht gekomen is. Denk maar aan die ‘goede voornemens’ op nieuwjaarsdag. Dit jaar ga ik echt…hardlopen, gitaar leren spelen en ga zo maar door.

Dat deze goede voornemens mislukken hoeft niets te maken te hebben met je motivatie om te veranderen. Er komt nu eenmaal meer bij kijken dan dat je van tevoren zou denken.

Bijvoorbeeld: je hebt jezelf voorgenomen om twee dagen in de week dertig minuten te gaan hardlopen. Op dit moment doe je op de momenten, waarop je wil gaan hardlopen, iets anders. Misschien wel koken, boodschappen, werken of relaxen voor de tv. Het is niet alleen dat je iets nieuws gaat doen, maar je moet er ook iets voor opgeven. En dat gevoel van iets verliezen willen we het liefst vermijden.

Daarnaast moet je telkens opnieuw bewust voor dat nieuwe gedrag kiezen. Het zit nog niet in je automatische systeem. Continu ben je de voor- en nadelen aan het afwegen. Dit kost energie. Ons lichaam wil deze energie van nature zoveel mogelijk sparen, want dat zou je op een later moment nog wel eens harder nodig kunnen hebben. Het sparen van energie komt nog uit de tijd dat voedsel voor de mens nog schaars was.

Daarnaast wil je brein zoveel mogelijk het gevoel van falen voorkomen. Dit geeft namelijk een onprettig gevoel en zou je zelfbeeld kunnen schaden.

Om succesvol van gedrag te veranderen, moet je daarom jouw weg gaan zoeken van de minste weerstand.

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 
top
© 2024 Online Leren Over Leefstijl