Leefstijlthema's

SLAPEN, VOEDING, BEWEGEN, STRESS & ONTSPANNING

Keuze uit jouw leefstijlthema's

Focus op wat jij belangrijk vindt. Is dat slapen, voeding, bewegen of stress & ontspanning? In de module Leren over Leefstijl richt jij je op één of meerdere leefstijlthema’s die voor jouw gevoel belangrijk zijn. Zo leer jij gezond om te gaan met jouw lichaam en geest en krijg je handvatten om jouw leefstijl te verbeteren. Uit welke leefstijlthema’s kies jij?

LEEFSTIJLTHEMA SLAPEN

Slapen

Slapen hoort erbij. Het is iets waar vaak weinig aandacht voor is omdat het als noodzakelijk wordt gezien. Slapen is een automatisch proces maar als het verstoord raakt kan het moeilijk zijn om dit automatische proces weer op gang te krijgen. In dit hoofdstuk wordt duidelijk waarom slaap zo belangrijk is. We leggen uit hoe slaap is opgebouwd, wat je kunt doen om beter te slapen, wat voor effect slapen heeft op je lichaam en waarom slaap van invloed is op het aankomen/afvallen. Verder ga je onderzoeken wat jouw slaapgedrag is en hoe je de kwaliteit van jouw slaap kunt verbeteren

Leefstijlthema's slapen
Leefstijlthema's voeding

LEEFSTIJLTHEMA VOEDING

Voeding

Bijna iedereen weet wel dat fruit gezonder is dan koek of snoep en dat we op de lange termijn ziek kunnen worden van ongezonde voedingskeuzes. De vraag die dan ontstaat is: waarom eten we dan nog ongezond? In dit hoofdstuk vertellen we meer over hoe onze voedselgewoontes tot stand komen en wat je zelf kunt doen om je voedingspatroon op een gezonde manier te veranderen. Je leert hoe je zelf gezonde keuzes kunt maken, zonder jezelf voedsel te ontzeggen waardoor je kunt (blijven) genieten van eten.

LEEFSTIJLTHEMA BEWEGEN

Bewegen

Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen. Onze botten en gewrichten blijven door beweging sterk en soepel en onze bloedsomloop werkt daardoor optimaal. Wanneer wij niet meer zouden bewegen, zouden onze spieren schrikbarend snel achteruit gaan. In dit hoofdstuk leer je de richtlijnen van bewegen kennen, leer je wat de (mentale) voordelen van bewegen zijn en ga je zelf aan de slag om inzicht te krijgen in je eigen beweeg- en zitgewoontes. Daar koppel je actieplannen aan vast die je meteen uit kunt voeren.

Leefstijlthema's bewegen
Leefstijlthema's stress ontspanning

LEEFSTIJLTHEMA STRESS EN ONTSPANNING

Stress & ontspanning

Een korte periode van stress herkent iedereen wel maar wanneer wordt stress ongezond en wat is stress eigenlijk? En nog belangrijker hoe zorg je ervoor dat je weer kunt ontstressen? In dit hoofdstuk leer je over de gevolgen van stress, maar leer je ook waar je zelf stress van krijgt. Verschillende stressmanagement technieken komen aan bod, zodat jij onderscheid kunt maken tussen dringende/belangrijke en niet dringende/onbelangrijke zaken. Dit zorgt ervoor dat jij jouw stress beter in de hand hebt en ruimte kunt maken voor ontspanning.

Ik heb eindelijk het gevoel dat ik zelf controle heb over mijn geluk en welzijn. Ik heb al een keer gehad dat ik bijna terugviel in mijn oude gewoontes. Het aanvalsplan wat ik klaar heb liggen heeft zo goed gewerkt. Ik geloof in mijzelf dat ik fit en gezond zal blijven. Fijn dat ik ook persoonlijk ben begeleid per email. Dat gaf mij net dat extra zetje om ervoor te gaan.

Francis van Diepen, Utrecht

top
© 2024 Online Leren Over Leefstijl