Wat is een gezond voedingspatroon?

Online Leren Over Leefstijl
  | 
31 januari 2022

We krijgen regelmatig de vraag of onze leefstijlprogramma’s ook recepten of voorbeelden bevatten van voeding wat je wel of niet kan eten. Dat gaf de aanleiding om deze blog te schrijven en het leefstijlthema voeding verder toe te lichten. Want wat is nu eigenlijk een gezond voedingspatroon en hoe creëer je dat? We leggen je graag uit wanneer je nu gezond eet, waarom we gezond zouden moeten eten en hoe je de stap zet naar een gezonder voedingspatroon.

Wanneer eet je gezond?

Dat is nog niet zo’n eenvoudige vraag om te beantwoorden. Voeding is veel meer dan een som van voedingsstoffen en het is ook nog eens heel individueel bepaald. Het draait om de spijsvertering, de individuele behoefte aan voedingsstoffen, de hormoonbalans, het activiteitenpatroon, de cultuur en de sociale aspecten van voeding. Een simpel antwoord op de vraag hebben we dus niet. Wat we wel weten is dat niet één product alle voedingsstoffen bevat die we nodig hebben, veel variëren is daarom dus belangrijk.

Waarom is gezond eten belangrijk?

energiebalans

Om te overleven hebben we energie nodig. Deze energie, oftewel kilocalorieën (kcal), halen we voornamelijk uit voeding. Wanneer we evenveel energie innemen als we verbranden, zijn we in energiebalans. Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om alle processen zoals spijsvertering in ons lichaam op gang te houden en onze cellen op te bouwen. De voeding waar veel energie, bouwstoffen, vitamines en/of mineralen zitten, kenmerken we als gezond. Wij spreken het liefst van ‘voedzaam’ eten i.p.v. goed of slecht eten. Voedzame producten bevatten veel energie en bouwstoffen en doet honger vermijden.

Wanneer je bepaalde voeding als ‘slecht’ gaat kenmerken, heeft dit het ‘roze olifant effect’. Oftewel je gaat er juist aan denken en het wordt alleen maar verleidelijker.

Waarom eten we ongezond?

Dat is een goede vraag, want als we dit nu allemaal weten, waarom eten we dan nog snoep, koek en chips? Het verzadigd nauwelijks, bevat relatief weinig vitamines en mineralen.

Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet, vet en zout eten. Dit komt nog uit de oertijd. Vroeger moesten we maar zien wanneer onze volgende kans om te eten kwam. Dus om te overleven moesten we zorgen dat, wanneer er eten voorhanden was, we voldoende aten.

  • Zoet = energie (moedermelk is al zoet)
  • Zout = vasthouden vocht (voor als er droogte en weinig water is)
  • Vet = om de strenge winter door te komen en voor periodes van schaarste.

Tegenwoordig is voedsel overal voorhanden en weten voedselproducenten maar al te goed wat onze voorkeur is. Ze zorgen dat hun producten lekker zoet, zout of vet zijn zodat je hun producten blijft kopen en eten!

Hoe creëer ik een gezond voedingspatroon?

In ieder geval niet door een dieet te volgen die je niet vol kan houden. Deze ‘rode vlaggen’ diëten kan je herkennen aan het volgende:

Rode vlaggen bij diëten:

  • restricties opleggen zoals dat je en bepaald voedingsmiddel niet mag eten (i.v.m. allergieën uitgezonderd)
  • alleen maar 1 soort voedingsmiddel
  • dure supplementen aan moeten schaffen

Dit geeft meteen antwoord op de vraag waarom onze leefstijlprogramma’s geen recepten of schema’s bevatten. Recepten en schema’s kunnen een vorm van restricties zijn. Daarnaast is iedereen verschillend. Wat voor jou goed werkt, hoeft voor iemand anders niet te zijn. We leren je liever:

  • Hoe je voedzame keuzes maakt.
  • Hoe je goed voor jezelf zorgt
  • Hoe je makkelijker verleidingen kan weerstaan
  • En hoe je de signalen van je eigen lichaam leert te herkennen en naar te luisteren.

Het beste dieet is het dieet wat je altijd kan volhouden

Het creëren van een gezond voedingspatroon is altijd een zoektocht naar wat voor jou werkt en wat niet. Wees nieuwsgierig naar alle mogelijkheden en wees je bewust dat voeding een onderdeel is van jouw gehele levensstijl. Veranderen gaat niet van de een op de andere dag. Dit kost veel tijd. Wil je graag hulp om gestructureerd aan de slag te gaan?

In onze online leefstijlinterventie ga je stap voor stap starten met het veranderen van jou leefstijl. Je gaat zelf op onderzoek uit, maar in het programma krijg je tools waardoor je jouw lichaam beter leert kennen en het je lukt om blijvend te veranderen.

Artikel uit de categorie:
Voeding

0 Reacties op "Wat is een gezond voedingspatroon?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Online Leren Over Leefstijl