Verleid jezelf naar een gezonde leefstijl

Online Leren Over Leefstijl
  | 
22 oktober 2021

Dagelijks hebben we te maken met verleidingen. Per dag maken we tot wel 200 voedselkeuzes per dag. Wel eten, niet eten, negeren of toegeven. Onze omgeving verleid ons continue bijvoorbeeld door reclames op tv, sociale media en borden op gevels. Maar ook de bakker- of patatgeur als je over straat loopt, laat je al snel watertanden. We lopen of zappen er heel vaak voorbij zonder eraan toe te geven, maar toch sluipen de gedachtes ons brein in. De eerst volgende keer dat we de supermarkt inlopen worden onze hersenen getriggerd door de aanbiedingen. Maar liefst 80% van de aanbiedingen in de supermarkt is van ongezond voedsel of drank. De zelfcontrole die je gebruikt om niet toe te geven aan verleidingen is op. Dus de kans is groot dat ongezonde producten in je winkelmandje belanden.

Werk samen met je lichaam

Ons lichaam heeft een natuurlijke voorkeur tot vet en suikerrijk eten. Ons lichaam reageert nu eenmaal meer op een chocoladekoekje dan op een zak aardappelen. Of we dit nu willen of niet. Wanneer je jouw leefstijl wilt veranderen is het dan ook beter om met je lichaam samen te werken. Dat klinkt goed, maar hoe doe je dat?

Een methode om dat te doen is door in te spelen op het automatische, onbewuste gedrag door keuzearchitectuur in te zetten. Oftewel Nudging.

ongezonde verleidingen in de supermarkt

Een Nudge betekent eigenlijk: een duwtje in de goede richting, waardoor je sneller de gezonde of goede keuze maakt. Om ons heen wordt er continue gebruik gemaakt van Nudges. Denk maar eens aan de afvalbakken in openbare ruimtes die ervoor zorgen dat je jouw afval gaat scheiden, de lijnen of voetstappen op de grond waardoor jij eerder de trap neemt in plaats van de lift, in de supermarkt waar de duurdere producten in het zicht op ooghoogte liggen en de chocoladerepen op grijpafstand zijn bij de kassa. Ze hebben allemaal één doel. Jouw verleiden. Dit doen ze door in te spelen op jouw automatische en onbewuste gedrag. Vooraf had je je namelijk niet bedacht dat je die reep bij de kassa ging kopen of het afval precies op de goede manier in de vakken zou scheiden.

Nudge jezelf

Nudging kan je ook heel goed zelf inzetten om jezelf onbewust eerder de gezonde keuze te laten maken. Denk bijvoorbeeld eens aan jouw keuken. Wat zie je op het aanrecht staan? Is dit een glazen pot vol met lekkere snoep. Dan moet je elke keer als je daar langsloopt gebruik maken van je zelfcontrole om maar geen snoep te pakken. Doe je deze snoep in een ondoorzichtig blik, dan ben je al minder snel geneigd om een snoepje te pakken. Staat de pot ook nog eens uit het zicht in een dichte kast, dan is de stap om iets te pakken nog groter.

Zet daarvoor in de plaats een schaal vol vers fruit op de keukentafel en verleid jezelf om vaker fruit te pakken. Zonder dat je jezelf hiervoor een doel opstelt, zal je toch meer fruit gaan eten.

Zo kan je elke ruimte in je huis zo inrichten dat je automatisch de gezondere keuze maakt. We geven je onderstaand meer tips zodat je eerder in de verleiding komt voor gezond gedrag:

  • Ga boodschappen doen met een volle maag, zodat je ongezonde verleidingen kan weerstaan.
  • Eet je maaltijd van een kleiner bord en schep op in de keuken. Zo eet je minder.
  • Electrische pepermolen? Vervang hem door een handmolen. Een goede hand work-out!
  • Zet je sportschoenen in het zicht bij de deur.
  • Zet je wekker verder weg, zodat je uit bed moet stappen om hem uit te zetten.
  • Koop kleinere porties ongezond voedsel, sigaretten of drank. Want als het eenmaal open is, zal het ook sneller op gaan.
  • Zet wekkers om jezelf eraan te herinneren tussendoor even op te staan.
  • Zet een fruitschaal i.p.v. koekjes naast het koffiezetapparaat in de kantine.

Meer tips en weetjes kan je vinden in ons leefstijlprogramma: Online Leefstijlinterventie. Je leert kritisch naar je eigen gedrag te kijken en stap voor stap te veranderen naar een gezondere leefstijl. Onze leefstijlcoaches staan voor je klaar wanneer je vragen hebt en geven je extra tips om je verandering vol te houden.

Artikel uit de categorie:
Leer over leefstijl

0 Reacties op "Verleid jezelf naar een gezonde leefstijl"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Online Leren Over Leefstijl